En forsømt have.. men frugtbarheden fejler vist ikke noget med alt det ukrudt :)
Så er alt ryddet, og jeg har planer om at planere det sådan nogenlunde ihvertfald.. Før var hældningen ret kraftig.. Hvis i klikker på billedet til stor format vil i kunne se at lidt af jorden er skrabet væk helt oppe ved hækken og nede for neden er stien som er ret langt under i niveau, så der har været en stor hældning, hvilket jeg vil planere ved at skrabe jorden fra hækken og ud mod stien, og det har jeg gjort her på billedet.. men der er ikke mere jord som kan fjernes ved hækken for så ødelægger jeg hegn og hæk og derfor må jeg finde noget mere jord til det sidste ud mod stien.
Det som er i bunden af hulet er et lag hestemøg på ca. 10 cm |
Der kom hurtigt et uigennemtrængeligt lag hårdt pakket sand til syne, som var størknet og udtørret. Jeg tænker at det måske har været et såkaldt "al lag" som er når opløste metalioner føres ned i jorden og kitter jordpartiklerne sammen til en cementhård vandtæt flade. Det er selvfølgelig ikke gode levevilkår for afgrøderne som skal vokse der, så det er godt jeg fik gravet i en god dybde. En god dybde er altid god for det giver en god løs jord hvor rødderne ikke skal "kæmpe" om pladsen i de øverste lag, men bare kan bevæge sig nedad, og få meget mere ud af jorden.
Jeg forsøgte at få sorteret noget af sandet fra og smidt over i en bunke, men det behøver ikke være perfekt, lidt sand er altid godt at have så man ikke får en klistret leret jord.
Hullet blev dækket til igen.. Det kan godt ses at der er mindre jord end før, pga. det fjernede sand.. jorden skulle faktisk ligge i en stor bunke oven på hullet fordi jorden kommer til at fylde meget mere når den løsnes, og den ikke længere er pakket, plus at jeg har smidt et lag heste møg..
Jeg begynder også på et andet højbed samtidigt.. I samme dybde, og samme måde med heste møg osv.
Her har jeg ikke smidt heste møg i endnu, så man kan virkelig se hvor det hårde lag (måske al-lag) begynder.
En god gang heste møg.. Giver gødning, giver liv til jorden og insekter og bakterier som arbejder med at omsætte det, giver humus som holder på fugtighed og næringstoffer. Det kan IKKE erstattes med kunstgødning. kunstgødning er bare et hurtigt fix til jorden som får planterne til at vokse meget i en kort periode, og bagefter sulte igen, og det hæmmer livet i jorden da kunstgødning kun bliver optaget af meget få organismer og meget hurtigt, og da der ikke er noget føde til regnorme og andre nytteinsekter søger de nye steder at leve, og jorden bliver en død jord. Sådan groft sagt..
Så er det første dybdegravede højbed færdigt.. det er ca. 1,5 meter bredt og lavet ved at grave tre render (som den på forrige billede) ved siden af hindanden..
Som i kan se er der nu en bunke jord oven på fordi jorden fylder meget mere efter den er blevet løsnet..
Nu skal man bare følge den regel at man ALDRIG betræder jorden i bedet.. ikke engang under gravearbejdet har jeg betrådt det.
Overholder man det, vil man have en løs og luftig jord, som efter sigende kan give op til 4 gange så stort et udbytte.
De to store firkanter til højre er færdig gravede højbede, og det er den lille nede i højre hjørne også.. her er jeg igang med at grave et nyt højbed oppe i venstre hjørne.. man kan se på jordbunken ved siden af hullet at jeg kommer ned i en god dybde.. Man kan nok godt argumentere for at man ikke behøver grave så dybt, både for ens ryg skyld og tidforbruget, men det er rart at være på den sikre side, og give planterne de bedste mulige betingelser, og nu er der jo også det hårde jordlag under på dette jordstykke.
Den gravning jeg var igang med i foråret i den første have jeg fik, var lidt misnavngivet da jeg kaldte den for dybdegravede højbed, for jeg lavede ikke højbede der, jeg gravede bare ned i dybde og lavede de her render ligsom her med møg i bunden og dækkede dem til igen, men jeg opdelte det ikke i bede og jeg betrådte også hele stykket, men jorden blev rigtig god alligevel, og der kom nogle store fine afgrøder på tråds af at jeg såede meget sent, og de fik en begrænset mængde vand osv.
Denne gang er det rigtige dybde gravede højbede, som ikke betrædes og med en forhøjning på toppen, en dybere gravning, og mere møg i bunden.. Jeg håber det hårde arbejde bliver synligt i høsten næste år..
Som jeg nævnte før har jeg forsøgt at planere jordstykket så det ikke har en hældning, og her i denne rende kan man tydeligt se hvor det gamle jordlag har været, og alt den ekstra jord jeg har smidt ovenpå for at udligne hældningen.
Grunden til jeg ikke vil have en hældning er fordi at alt vandet vil løbe væk, og det går ikke.. regnvandet er dyrebart i de tørre sommermåneder, og desuden kan jorden med tiden blive skyldet ned af bakken og samle sig nede for enden..
Nu vil jeg prøve at forklare en relativ simpel måde at lave et dybde gravet højbed.. Først skal jordstykket selvfølgelig være ryddet for ukrudt osv. og være planeret som man vil have det..
For at jeg kunne planere jordstykket var det nødvendigt med en mur ude for enden til at holde jorden oppe, og den var jeg så heldig at ejeren af stedet ville lave.. for ikke at forstyrre hans arbejde bankede jeg træplader ned i jorden lige ved siden af den kommende mur, så de kunne holde jorden midlertidigt..
Først har jeg på billedet ovenfor markeret hvor mit højbed skal være..
Da mit areal er ret begrænset er det vigtigt med nogle udregninger på hvordan man bedst muligt kan udnytte kvadretmetrene og få mest mulige bed for "pengene"..
jo færre stier jo mere plads til bede, men man skal heller ikke lave bedene for bredde for så kan man jo ikke nå ind til midten.. jeg vovede lidt og lavede mine 1½ meter brede..
Lav spadestik hele vejen rundt hvor der er markeret..
Bagefter laves spadestik til første rende.. man kan lave bedet af 3 render, det er en komfortabel bredde at arbejde med, og så har man heller ikke for meget jord oppe på overfladen af gangen.. Se på de næste billeder hvorfor det kan blive svært at finde plads til jorden når den skal graves op..
I mit bed passede en rende ca. med at den er 2 spadestik bred..
det behøver ikke være præcist eller noget for det bliver for alligevel dækket til bagefter. Men i siderne ud mod stierne skal det helst være præcist så man ved hvor man kan betræde uden at synke ned..
Så er vi klar til at grave den første rende op..
Sådan!
Nu skal vi grave et spadestik dybere, stadig i samme rende.. her er det op til en selv hvor dybt man vil ned, og om det er nødvendigt, men man skal ikke være bange for at grave for dybt..
Nede i denne dybde er jorden typisk ret hård og når man graver er det svært at få det hele med, men det er langt bedre at for ryggen at tage nogle store spadestik og tage nogle gode store klumper op, end at stå og tage små skovlfulde 1000 gange.. når man har gravet groft hele vejen hen kan man smide resterne op..
De sidste 2 spadestik kan man gemme til sidst efter der ryddet bagved, for så kan man grave fra den anden side (nede i hullet) istedet for at stå foroverbøjet oppe på jordoverfladen..
Så renser man lige renden for de værste klumper og hakker kanterne lige hvis man vil, og smider alt sammen op i bunken..
Smid et godt lag heste møg eller kompost eller hvad du nu har i hullet og dæk det til igen.. Her er der igen meget sand og jeg prøver at sortere lidt af det fra og smider det over i sand bunken..
Når den første rende er dækket til graver man bare næste rende på samme måde: lave en linje med spadestik, graver et spadestik op hele vejen hen, graver evt. et spadestik op igen hele vejen hen, renser kanterne og bunden, smider kompost eller møg i bunden og dækker det til igen..
Man skal bare passe på når man graver 2. og 3. rende for renden man gravede før er lige ved siden af og er en mur af meget løs jord som nemt kan falde ned i den ny-gravede rende, men det vil ske at der falder noget ned, men det skal bare op af hullet sammen med det andet og så bliver det hele jævnet bagefter alligevel..
Her er jeg igang med den 3 og sidste rende og det kniber lidt med pladsen, så jeg måtte improvisere med nogle midlertidige træplader til alt jorden..
Nu er alle de 4 store bede færdige og jeg er igang med de tre små bede ude for enden, som også er færdige udover lige den sidste af dem..
Der er gravet uden om planten, og lidt ind under den, så alt plads til rødderne kan udnyttes..
Møget er kommet i hullet, og der skal dækkes med jord.
Det var det.. et dejligt syn..
Ude for enden af jordstykket på tværsnittet er hældningen selvfølgelig også udlignet og jeg har stået for at lave muren lige her på hjørnet.. jeg fik besked på at lade planten stå så jeg måtte lige dreje muren uden om planten, men jeg syntes det ser godt ud..
Så er haven færdig..!
4 store bede, og de tre små bede ude for enden..
de 4 store bede skal bruges til hovedafgrøder i et 4 årigt sædskifte, og de tre små bede er til: krydderier, jordbær/blandet og såbed
Det med så-bed er ikke noget jeg har eksperimenteret med før, men det er noget jeg har læst i bogen "Den nye komplette håndbog i selvforsyning" af John Seymour. En god bog.. var også den jeg fik inspiration fra til den forrige have-gravning..
man kan også nemmere kontrollere småplanterne og sikre dem en god start i et så-bed..
Alt i alt har jeg brugt ret langt tid på at lave det.. det har stået på fra starten af oktober til starten af november, men jeg ved ikke hvor mange timer det har taget sammenlagt for jeg har jo også gået i skole i hverdagene og lavede nogle andre småting undervejs.. f.eks. fik jeg sået rug lige så snart de 4 store bede og det lille bed længest til højre var færdigt..
Skøn læsning, og respekt :-)
SvarSletHvor er det fornuftigt af dig, at lave en ordentligt jordbearbejning før du begynder at dyrke noget. Du skal nok få noget godt ud af den have :-)
Tak skal du have Vivi..
Sletja det tror jeg også :)
Speak to your children's specialist intended for tips. https://imgur.com/a/77e8frl https://imgur.com/a/qndpLba http://0edvtjmfun.dip.jp http://4q1fkv8w01.dip.jp http://y4dc9nr9w9.dip.jp https://imgur.com/a/O8UEbBX https://imgur.com/a/5sKDQ7t
SvarSlet