- 5 dl koldt vand
- Gær på størrelse med et kirsebær
- 1 Spsk. salt (ca. 20 gram)
- 1 Spsk. sukker (ca. 20 gram)
- Ca. 800g hvedemel
Bland det hele sammen..
Ælt sammen og derefter del dejen i 4 kugler af 270-280 gram. Eller 7 kugler af 180-185 gram ca. hvis du har en miniovn.
Stram kuglerne op sådan her:
http://www.youtube.com/watch?v=he-V1J86REA
Tag fat i siderne og stram "skindet" ned over den og pres det ind i den selv nedeunder.. "skindet" skal være stramt på toppen og siderne..
Læg de udstramte boller i nogle beholdere (skåle eller lignende) hvor der er plads nok til at dejen kan hæve uden at ramme kanterne eller toppen (mindst 16-23 cm i diameter og 7-10 cm i højde), og læg et viskestykke henover.
Bemærk at bollerne på billederne er mindre end normalt da jeg har taget dem dengang jeg kun havde en miniovn, og jeg derfor måtte lave dem mindre i størrelsen.
Hvis du ligsom mig ikke har nok beholdere, kan en plastikbakke eller lignende bruges, men der skal være noget som kan holde viskestykket oppe, så det ikke rører dejen.
Huske at smøre beholderene ind i olie inden bollerne kommes ned i, da det ellers klistrer sig fast.
Stil det i køleskabet mindst et døgn, men ikke mere end 1½-2 døgn. Tag dem ud 3 timer inden brug, men lad viskestykket sidde henover indtil brug.
2. Lav tomat-sovs
Lav sovsen 45-60 min. før brug (for at trække smag fra krydderier)
1 Dåse hakkede tomater (eller bedre: samme mængde tomater fra haven)
1 stor dåse tomat-pure (140g)
½ tsk. salt
et drys sort peber
(1 eller 2 tsk. timian)
1 tsk. basilikum
1 tsk. oregano
Mix det hele med en blender eller bare rør det rundt hvis du ingen blender har.
Inden du begynder at forme pizzabundene, så smid bageplader osv. i ovnen og sæt den på maximum grader og lade den forvarme så både ovn og bageplader osv. bliver så varme som muligt.. alt op til 800 grader er godt.
For at forme pizzabundene skal du bruge durummel for at undgå at dejen klistrer sig fast på bordet.
Først spred melet ud på bordet og på en tallerken.
Derefter tag en bolle op fra en af boksene uden at gøre den deform, og put den ned i melet på tallerkenen så den ikke klistrer. Gør det på begge sider og pres den gerne lidt flad (men ikke for meget). læg den derefter på bordet hvor der også er mel.
Nu skal du presse en kant hele vejen rundt, og det gør du ved at holde kanten med venstre hånd og med højre hånd skubbe dejen ind mod den venstre. (eller omvendt hvis du er venstrehåndet)
tryk dejen flad med alle fingrene, hele vejen ned, og op igen. Drej derefter "skiven" en kvart omgang, og gentag. Drej igen, og gentag. Drej igen og gentag.
Vend den rundt på den anden side, og gentag hele proceduren igen. (sørg for der er mel nok på bordet, så den ikke klistrer sig fast)
Nu skal den strækkes ud, og det gøres ved at man holder pizzaen med venstre hånd, og trækker forsigtigt i dejen med højre, ligsom hvis man skulle trække et stykke papir henover bordet.
Drej "skiven" 1/6 omgang ca. og gentag til den er trækket ud hele vejen rundt.
Tag dejen op på dine knytnæver, ved først at løfte dejen i den ene side og placere den ene knytnæve under, og derefter løfte i knytnæven så den anden knytnæve også kan komme ind under.
Nu skal dejen strækkes ud igen.
Kast pizzaen rundt i en drejene bevægelse, og stræk den ud efter hver kastning ved at have hænderne halvt udstrækte og presse hænderne væk fra hindanden, mens fingrene støtter den skrøblige dej i midten. Men alt skal gøres med meget små bevægelser og forsigtighed. heller gøre det over flere omgange end at lave store aggrasive bevægelser.
Så kast den rundt, stræk ud, kast rundt stræk ud, og bliv ved sådan til den har været uret rundt. Giv den en runde mere hvis den stadig ikke er strukket nok ud.
Efter den er blevet "kastet" rundt, lægges den direkte på et stykke bagepapir, og er der behov for det kan man med meget forsigtighed finjustere eventuelle detaljer, men med tiden vil man se at den bare passer når den er "kastet færdig". Lap eventuelle huller ved at trække dens egen dej henover hullerne (vær forsigtig).
Læg mærke til at der er en god luftig kant, og en tynd bund, hvilket er ideelt.
Efter at alle bundene er klar, kan fyldet klargøres.
Det er vigtigt at pizzaérne ikke bliver fyldt med for meget væske-holdigt fyld, da de ellers ikke bliver bagt ordenligt og kommer til at smage dej-agtige.
Anbefalet ost: frisk mozzarella/bøf mozzarella (ikke revet, men den kugleformede).. dette gælder alle de nævnte pizzaér..
4 mozzarella af 125 gram fordelt på de 4 pizzabunde. (eller 71,43 gram på hver pizza hvis det er små bunde til miniovn).
Skær mozzarellaén i tern og spred den ud på bundende. (uden for meget væske selvfølgelig).
her er nogle forslag:
Salami i tynde flager, mozzarella og evt. rød peberfrugt i strimler.
"Rigtig" salami er bedre end det der man kan købe i skiver i 100 grams pakker..
Nogle gange er man heldig at finde sådan nogle mix pakker med alt muligt frasorteret i Rema 1000.. det er meget billigt og smager godt..
Det er vigtigt at skiverne ikke er for tykke da, de er svære at få ned så, men de skal heller ikke være så tynde som skinken (se næste).
Hawai (dansk udgave):
Skinke i tynde flager (det må ikke være tykkere end det skiveskårede man kan købe), annanas i tern, mozzarella.
Jo tyndere skinken er jo bedre smager den, og det bedste er hvis den bliver lidt gylden i kanterne efter at have været i ovnen. Annanasen skal være med så lidt væske som muligt som nævnt tidligere, og ikke for mange af dem.
Den originale udgave af "Hawai" er med rejer og alt muligt andet, bare for ikke at skabe forviring.
Her er de så.. bagte og sprøde, med tynd bund og luftig skorpe.. man kan se skinken der er halvbrændte i kanterne.. perfekt :)
Tværsnit af "salami"
Tværsnit af "Hawai"
Peberfrugt/løg:
Røde peberfrugter og rå løg i strimler, mozzarella.
Man kan se at skorpen er revnet oppe i venstre hjørne, og den har nogle flager. Det er fordi dejen blev lidt for tør, inden den blev brugt, og har dannet en skorpe på overfladen af bollen, måske fordi den stod for længe, eller måske fordi viskestykket har lagt i berøring med dejen. Det gør ikke så meget, men det er bare bedre at undgå, og det er også nemmere at forme bundende når de er bløde og uden tørre skorper.
Her er en hawai, og en med squash.
Jeg er ikke så vild med squash-pizzaen, men min kæreste kan godt lide den.
Man smører bunden ind i sin tomatblanding ligsom ved alle de andre, og derefter skærer man nogle tynde skiver squash som man ligger ovenpå og hælder lidt olivenolie på.
Hvis man ikke er så vild med annanas på pizza, så kan man lave den efter samme princip som den førnævnte "hawai", men uden annanas, så har man en simpel skinkepizza, hvilket også smager udemærket..
Det er ikke alle disse pizzaer som der er særlig meget Italiensk over, men man kan eksperimentere med lidt af hvert, eller søge på nettet, der findes utalige slags pizzaer, men grundprincipperne i hvordan bunden og tomat-sovsen skal laves er næsten det samme.
Til dessert er der pizza med skiver af æbler og et drys kanel.. smager meget godt..
Nok om fyld!
Når ovnen er klar, og du har lagt fyldet på et par pizza-bunde, så tager du en bradepande ud af ovnen og trækker pizzabunden over på bradepanden (eller ved overførsel via pizzaspade). Du skal selvfølgelig ikke trække i pizzabunden, men tage fat i bagepapiret som du lagde pizzabunden på.
Jeg kan ikke sige hvor lang tid den skal være i ovnen, da nogle ovne er varmere end andre, og nogle ovne bare bager hurtigere end andre.. Men det bedste resultat får man hvis man kan lave pizzaen så hurtigt som muligt med så høj en temperatur som muligt.. De oprindelige pizza-stenovne bliver helt op til 800 grader eller mere, og bager en pizza på 2-3 minutter. I min miniovn, brugte jeg 15 min. med 230 grader tror jeg det var. Nu har jeg en stor ovn, men ved ikke hvor længe den er derinde. Måske 12 min.
Når ovnen er klar, og du har lagt fyldet på et par pizza-bunde, så tager du en bradepande ud af ovnen og trækker pizzabunden over på bradepanden (eller ved overførsel via pizzaspade). Du skal selvfølgelig ikke trække i pizzabunden, men tage fat i bagepapiret som du lagde pizzabunden på.
Jeg kan ikke sige hvor lang tid den skal være i ovnen, da nogle ovne er varmere end andre, og nogle ovne bare bager hurtigere end andre.. Men det bedste resultat får man hvis man kan lave pizzaen så hurtigt som muligt med så høj en temperatur som muligt.. De oprindelige pizza-stenovne bliver helt op til 800 grader eller mere, og bager en pizza på 2-3 minutter. I min miniovn, brugte jeg 15 min. med 230 grader tror jeg det var. Nu har jeg en stor ovn, men ved ikke hvor længe den er derinde. Måske 12 min.
Man kan se at den er færdig når kanten er gylden og bunden er sprød, så tjek den regelmæssigt, men undgå generelt at miste for meget varme fra ovnen eller bagepladerne, når der tages pizzaér ind og ud, eller tjekkes, for det skal som sagt være så varm som muligt. Det er også derfor vi forvarmer med bradepanden inde imens, og at hver ny pizza der kommer ind skal altid på en forvarmet bradepande (forvarm gerne nogle minutter mellem hver pizza, da der kan slibe lidt varme ud ved ind- og udtagning af pizzaerne.
Glem alt om at tage tid på hvor lang tid de skal have.. man skal bare tjekke dem som nævnt før. Desuden tager de første pizzaer også lidt længere tid end de næste, fordi ovnen bliver mere varm senere.
Hvis man vil øge temperaturen kan man købe en pizza-sten/bagesten, da de absorberer varmen langt bedre end en alm. bradepande, hvilket gør at pizzaen udsættes for meget mere varme. Man kan også finde en meget tyk metalplade, da metal absorberer varme bedre end sten, og den har derfor endnu større effekt (hvis den altså har en tilsvarende vægtfylde).
Jeg har også hørt om at man kan have et vandkar stående i bunden af ovnen for at skabe fordampning, da vanddamp er mere varmeledene end alm. luft, men jeg har ikke selv erfaring med det.
Vil lige tilføje at opskriften er inspireret af "autokat" fra grillguru.dk
http://www.grillguru.dk/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=3262
Held og lykke med det.
Vil lige tilføje at opskriften er inspireret af "autokat" fra grillguru.dk
http://www.grillguru.dk/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=3262
Held og lykke med det.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar