Opskrift til ca. 1½ liter marmelade:
- 2 kg æbler
- 1,4 kg. sukker eller 1,2 kg. sukker (afhænger af sukkerindholdet i æblerne. søde æbler behøver mindre sukker)
- (1/3 til 1 teske vanillesukker)
- Saften fra 1 presset citron
1. Vask æblerne, og fjern stilk og kærnehus og eventuelle ormehuller eller råd. SKRÆL DEM IKKE!
2. Skær æblerne i tern (for at undgå at de blive brune kan man sprøjte citron saft over dem.)
3. Hæld det i en stor gryde, og tilføj 2 glas vand.
4. Kog indtil vandet er fordampet og æblemassen er blød
5. Blend æblemassen til en cremet konsistens.
6. held det tilbage i gryden og tilføj sukker og evt. vanillesukker, og rør rundt
7. Kog "æblegrøden" i ca. 40 minutter over lav varme, og rør ofte rundt. Næsten når det er færdig med at koge, tilsæt saften fra 1 presset citron.
8. Man kan teste om det har kogt færdigt ved at udføre en såkaldt "geleprøve", som bla. kan gøres ved at hælde en dråbe af marmeladen på en tallerken, og hvis det ikke løber når du vipper tallerken så har den en tilpas konsistens. Der findes mange andre "geleprøver", men dem vil jeg ikke komme nærmere ind på (spørg hvis i vil vide det).
9. Når den er færdig, hæld marmeladen i steraliserede glas mens den stadig er varm (der vil være ca. 1½ liter marmelade, så ca. 6 glas alt efter størrelsen på dine glas) og fyld dem næsten til top (½ cm fra toppen) og skru låget godt fast. Vend dem rundt og lad dem stå og køle af natten over.
10. stil dem et koldt, tørt og mørkt sted til obevaring dagen efter. Efter en måned i lagring begynder de at smage af rigtig marmelade.
Sterilisering af glas:
Sterilisering betyder at alle bakterier bliver dræbt, og det er det som gør at indholdet kan holde sig i månedsvis (hvis det ellers er tilberedt korrekt), eller enda årevis ved korrekt opbevaring.
Først renser man glassene og lågene for alt synligt skidt, så de ser helt rene ud, og derefter lader man dem stå i kogene vand i mindst 30 min. så alle levende organismer der skulle være dør.
At lade dem stå i kogene vand, vil sige at man tager en gryde og ligger et viskestykke i bunden (medmindre gryden har dobbeltbund) og stiller glassene ovenpå med toppen op. (viskestykket i bunden er for at forhindre at glassene springes pga. varmen i bunden af gryden.), og fylder både glas og gryde med vand, og bringer det i kog i 30 min. Man kan også vælge at have viskestykker viklet rundt mellem glassene da man kan risikere at de går i stykker når det kogende vand får glassene til at skvulpe rundt i gryden og ramle ind i hindanden.
Jeg har fået afvide man også kan smide dem i opvaskemaskinen på den varmeste indstilling og det skulle klare det hele i et smæk, men jeg garanterer ikke noget.
Der findes også andre måder hvor man koger glas med indholdet og låg og det hele i ovnen i en vandfyldt bageplade, men det vil jeg ikke komme nærmere ind på. (spørg hvis i vil vide mere)
Med denne fremgangsmåde kan det næsten ikke gå galt, og da der er meget naturligt pektin i æbler behøver man ikke at tilføje noget, men det kan godt ske at man skal i andre slags marmelader hvis der f.eks. er meget hindbær, jordbær, brombær eller rabarber i, da de alle er med lavt pektinindhold.
Hvis man vil gå i detaljer med det kan man udføre en pektinprøve, som går ud på at man tager en tsk. saft fra den grød man har kogt, inden sukkeret er blevet tilføjet, og hælder i et glas. Derefter tilsætter man 3 tsk. husholdningssprit i glasset og ryster det sammen. Hæld det over i et andet glas efter 1 min. Hvis frugtsaften har dannet en sammenhængende klump, er pektikindholdet tilpas, men er der dannet flere små klumper, er pektikindholdet lidt for lavt, og der må tilføjes mindre sukker end normalt. Er det helt flydende er der alt for lidt pektin og der må tilføjes frugter med rigt indhold af pektin. Umodent eller surt frugt er ofte rigere på pektik end søde eller modne frugter. så sure æbler som ikke er helt modnet er perfekt til at øge pektinindholdet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar