Translate

søndag den 30. marts 2014

Træarbejde - drivbænk

 Her er arbejdstegningen over den drivbænk jeg lavede i efteråret, og som bliver til nytte for agurker i år.
Som i måske kan se er der ingen af lægterne som har samme mål, og det skyldes at den er bygget i 100% genbrugs træ, og jeg derfor har måtte bruge hvad jeg lige havde liggende.
Men jeg syntes det er ligegyldigt om det ser ordenligt ud, bare det er en holdbare konstruktion og at drivbænken kommer til at udføre sin funktion når den skal tages i brug.
 Først tjekkede jeg hvad jeg havde liggende af træ og skrev målene ned, og derefter prøvede jeg at tegne det i et 3D-tegneprogram som hedder google sketchup (det er gratis med prøveversion, men skal man printe arbejdstegningerne ud i 1:1 scala må man købe den fulde version).
Efter at have tegnet det kopierede jeg skitsen af konstruktionen og skrev målene på i "paint" (tegneprogram).
Nu var det bare at få skåret delene ud i de rigtige længder og vinkler osv. og så få det samlet..
 Jeg havde et gammelt vindue liggende, som jeg fik af en der skiftede sine vinduer ud i huset, og jeg lavede bare kontruktionen efter de mål som vinduet havde så jeg ikke skulle til at anstrenge mig med at lave egen vinduesramme, og skære glas i korrekt størrelse osv.
Den blev lidt stor, men jeg syntes resultatet er udemærket.
Det har ikke kostet noget som helst, udover nogle arbejdstimer, og måske nogle skruer (selvom mange af dem også var genbrugs skruer).
Det gik lidt for stærkt med at få skåret delene ud, så en af dem blev præcis 10 cm for kort. Det kan ses i højre side på den lægte som følger kanten op langs bræderne, der er en lille klods i midten på 10 cm som blev sat ind for at forlænge det manglende stykke.
Jeg havde ikke rigtig tid eller træ nok til at lave et helt nyt stykke. men det skal nok holde. Jeg skruede en lægte på under til at støtte det og så fik det skruer alle steder det kunne lade sig gøre..
Fundamentet er ikke blevet lavet så indtil videre står drivbænken bare og venter i haven..

Et par uger senere fik jeg lavet et midlertidigt fundament..
Det var ikke det bedste tidspunkt at få gjort tingene færdige. Jeg måtte hakke i den frosne jord for at få den løsnet og derefter planeret så jeg kunne stable mursten hele vejen rundt..
 for at holde vinduet åbent stikker jeg bare en mursten op i hjørnet..
Her er fundamentet.. det var bare midlertidigt, fordi jeg havde en ide om at kunne så nogle spinat eller salat planter hvis jeg bare holdte det varmt med stearinlys. Jeg fik ikke sat noget til spiring, men jeg fik varmet det op så jorden ikke var frossen derinde længere, hvilket resulterede i at murstenene sank, fordi det jord som de stod på var rettet til mens det var frossent, og nu da det var optøet blev det mere kompakt og sank sammen..
men skidt med det.. der kommer et rigtigt fundament på et senere tidspunkt, og såning af planter kommer der også..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar