Translate

lørdag den 30. marts 2013

Indendørs køkkenhave..

Efter et par dages forberedelser med hjælp fra diverse forummer og noget læsning, blev jeg endelig klar til at så nogle frø jeg havde købt i supermarkedet, og plante nogle planter.

Først lavede jeg en opstilling af bøtter, potter, dåser og alverdens ting til at så i, og derefter planlagde jeg hvor de forskellige sorter skulle være.

Dog havde jeg allerede plantet et par planter dagen før i ren "planteskolejord" som i kan se på billedet til højre:
- Mynte af ukendt art
- Jordbær af arten "Korona" og "Polka" tror jeg det var.. eller også var det "Korona" og "Sonata"
- Brombær af ukendt art
- Tyttebær (af ukendt art. ved ikk om der findes flere arter)

Nu var det tid til at så alle grøntsagerne og til det skulle jeg mixe noget jord.
Jeg har været i skoven og lidt forskellige steder at kigge efter noget jord men jorden var ikke så god, så jeg tog bare noget fra et bed tæt på hvor jeg bor.

Jeg mixede det jord jeg fandt med 2 andre slags jord som jeg havde købt:

"Planteskolejord"


"Så- og priklemuld"
Jeg blandede det i dette blandingsforhold:
- 4 håndfulde almindelig jord
- 2 håndfulde "planteskolejord"
- 1 håndfuld "så- og priklemuld"


Dog var det almindelige jord noget være stads. Noget af det var som almindeligt jord eller muld nu er, men noget af det var også sådan helt ler agtigt og var noget klistret stads, men jeg havde ikke rigtig andet og ville heller ikke så mine grøntsager i ren "planteskolejord" og "så- og priklemuld" da det nok ville være alt for stærk af nærringstoffer for planterne.
Jeg ved ikk om det er en god blanding jeg fik lavet men nu må vi se.. hvis der er nogen som har nogle tips til hvad man kunne have gjort anderledes så kom endelig med dem..Bakkerne havde jeg fundet i netto fordi de solgte nogle blomster og der var nogle tomme bakker som jeg spurgte om jeg måtte snuppe, og det måtte jeg gerne da de alligevel skulle smides ud.
Så de sparer tid på at smide ud, og jeg sparer penge, og så er det også bedre for miljøet. Man kan ligeså godt vende sig til den selvforsynende livstil hvor man griber en hver chance til at genanvende.
Jeg er begyndt mere og mere at skaffe ting jeg har brug for uden at skulle skaffe det med penge, og det er jo et skridt nærmere målet hver gang.
f.eks. har jeg lavet mange ting selv til køkkenet af træ og jeg har fundet mange måder at spare penge på generelt men det kommer i et andet indlæg.
Anyway. Bakkerne som jeg fik gratis fra netto var uden huller i bunden så dem kunne jeg snildt bruge til opsamling af overskuddende vand fra mine "potter" så det ikke rendte ud på gulvet.
Dog har jeg ingen rigtige potter så i det her tilfælde brugte jeg bare nogle af de poser man kan tage gratis i supermarkedet og stak et par huller i bunden af dem med en nål.
Derefter stak jeg pinde i hver potte med navne på sorterne, både det danske og latinske.

Jeg såede disse sorter:
- sød peber (capsicum annuum)
- miniagurk (cucumis sativus)
- sommergulerod (Daucus Carota L)
- basilikum (Ocimum Basilicum L)
- oregano (origanum vulgare L.)
- persille (petroselinum crispum)
- cherrytomat (solanum lycopersicum)
- purløg (allium schoenoprasum)
- sukkerært (pisum sativum)
- squash (cucurbita pepo)
- krybebønne (phaseolus vulgaris)
- porre (allium ampeloprasum)
- Spinat (spinacia oleracea L.)
- hovedsalat (lactuca sativa)


Der var nogle sorter hvor der stod de skulle holdes fugtige
og dækkes med plastic så dem såede jeg bare i æggebakker.

- kepaløg (allium cepa)
- Tomat (solanum lycopersicum)
- Havejordbær (Fragaria x ananassa)
- Månedsjordbær (Fragaria vesca var semperflorens)
- Chilipeber (Capsicum annuum)

Og derudover omplantede jeg de planter som allerede var plantet dagen før da jeg tænkte den nye jord jeg havde mixet var bedre for dem.
Og jeg havde samme dag også fået mig en brombær plante.

Jeg havde også nogle helt almindelige kartofler liggende fra Aldi som havde slået rødder og tænkte at de nok godt kunne bruges til at lave kartoffelplanter af.. eller hvad?

Efter mange timers såning, blanding, omplantning, skiltning osv. var jeg endelig færdig.


I æggebakkerne såede jeg 5 forskellige sorter og 3 af hver slags så der var en række til hver sort.
De labels som sidder på æggebakkerne tog jeg selvfølgelig af bagefter så det kunne få noget sollys.
Der blev også rykket lidt rundt på dem så de laveste bokse var forrest og de højeste bagerst så ingen skykkede mere end højst nødvendigt for hindanden.
Æggebakkerne og de sorte bøtter byttede også plads.
Den blå bøtte er en gammel marmeladespand som jeg lavede huller i i bunden så vandet kan løbe ud hvis det bliver overvandet, og for at vandet ikke skal løbe ud i bunden har jeg sat den i en plastikpose som er klippet til i størrelse og sat en elastik omkring til at holde den..Her er alle de planter som var plantet dagen før men som nu er blevet omplantet i den mixede jord.
De fleste af disse bøtter er uden plastikpose fordi de står i nogle andre bøtter som opsamler vandet, og der er selvfølgelig også huller i bunden på disse "potter" (men der er selvfølgelig ikke huller i opsamlingsbøtterne).


Her er det færdige resultat set ude fra.


Og så blev der lige en ekstre bakke til overs, som måtte udenfor at stå. I den har jeg kun sået kartofler da de sikkert kan klare lidt mere frost end de andre planter..


Tak for kigget.. og følg med.. der kommer flere billeder når planterne kommer til livs..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar