Translate

lørdag den 17. maj 2014

Drivhus-væksthus, havehegn og drivbænk

Jeg fik pludselig travlt med at få bygget et drivhus, som jeg havde tænkt på at få lavet siden september sidste år, men aldrig fik det gjort.
Endelig kom jeg igang.
Billederne er fra starten af februar, og jeg havde et par uger forinden besøgt Hertha Levefællesskab hvor gartneren derude fortalte mig om biodynamisk landbrug, hvilket hjalp mig til at finde min praktikplads til min landbrugsuddannelse.
Jeg fik lavet en praktikaftale, og så handlede det ellers bare om at få de sidste ting gjort færdigt inden jeg skulle afsted.
Først gravede jeg en masse jord (se billede til højre) væk for at gøre underlaget vandret.
Derefter lagde jeg ca. 5 cm sand udover det hele, og rettede det til så det var nogenlunde i vatter på begge led.
Stampede det med en spand som var fyldt med gennemvædet sand.
Rettede det til så det var præcist i vatter på begge led.
Stak nogle pinde i jorden, og forbandt nogle snore mellem dem i 90 graders vinkel for at have en retningslinje.
Lagde fliserne.
Fliserne skal lægges forskudt for at det skal holde.
Et par stolper på 70x70mm var skruet sammen som fundament til konstruktionen.
Der kom også nogle stolpesko/stolpebærer i jorden til at holde fundamentet på plads..
Et brugt vægdrivhus, var en del af projektet.
Før jeg begyndte med drivhuset, havde jeg også været igang med at lave hegn rundt om mit lille stykke jord, med den begrundelse at min udlejers hund var lidt for nysgerrig i hvad jeg lavede.
Jeg ville egentlig helst have lavet noget pileflet eller en anden form for naturligt hegn, som jeg kunne lave selv. Men som sagt er mit lille stykke jord en del af min udlejers have, og derfor var det også ham som fik lov at vælge hvad han syntes der var pænest eller mest praktisk at have.
Hegnet er ikke det mest miljøvenlige da det er impræneret træ, og jeg ville nok ikke selv have valgt det hvis det stod til mig, men jeg syntes alligevel det var bedre end at have hunden rendende og rode i bedene, og min udlejer betalte også for hegnet, så jeg er skam tilfreds.
Havelågen var en vi havde liggende, så det er genbrug, og den fik et par genbrugs hængsler fra et gammelt skab eller så noget, men det virker som det skal.
Muren på hjørnet (på billedet ovenfor), blev lavet lidt om så den passede til hegnets retning.
Dog er det blevet lavet om siden, da det ikke var lavet med cement der på hjørnet, men bare sten som var lagt, og vi tænkte at det nok var bedre at lave det med cement ligsom det andet.
Så blev det også en lodret mur rundt om hjørnet, ligsom resten af muren var.
Hegnspælene er i huller som er blevet lavet med et jordbor, og hullerne er fyldt med sand under og rundt om pælene så det ikke rådner så nemt.
Jeg tror også at hvis man endelig skal bruge imprægneret træ så kan man måske undgå for mange giftstoffer i sin havejord hvis pælene ikke er i direkte kontakt med jorden, men med et lag sand rundt om først.
Her blev muren lavet ved hjørnet som nævnt tidligere. Dog er den ikke færdig, men jeg nåede ikke længere, så det må vente.
I det mindste løber det ingen vegne.
Drivhus byggeriet er videre i proccessen.
Vægdrivhuset er monteret forest på fundamentet.
Et skellet er blevet lavet til hele konstruktionen.
Træ er kommet på siderne.
Nogle vil nok undre sig over hvad det skal forestille, men forklaringen er at min udlejer gerne ville have et ekstre haveskur, jeg ville gerne have et drivhus, og vi blev enige om at forbinde de to ting.
Så bagerst er skuret (dog uden tag), og drivhuset forest så det vender mod syd.
Vægdrivhuset forest, og drivhuset er udvidet ydeligere ved at montere plexiglas, og derefter kommer skille muren, mellem skur og drivhus.
Der er plexiglas i taget, og på øst-siden, men på vest-siden bare brædder da der alligevel er en hæk som laver skygge.
Det optimale ville være et drivhus med glas på alle side, så man får mest mulligt sollys, og placeret væk fra hække eller andet som skygger, men det er selvfølgelig godt nok alligevel.
Min udlejer betalte materialerne, og jeg stod for at gøre arbejdet med at opføre det.
Så jeg er tilfreds.

Jeg fik også lavet et ordenligt fundament til drivbænken som var i 5 murstens dybde under jordoverfladen. (se det gamle fundament her)
Stien mellem bed A og Bed 1 blev dækket med jord sådan at bed A blev udvidet og der ikke længere var en sti mellem de to bede. Der blev også lagt musten så man kunne se hvor de to bede skilles (se den gamle haveplan her).
Bed B blev også udvidet helt hen til drivhusets ydervæg.
En ny haveplan kommer på et senere tidspunkt.


Der blev også lavet kanter til den flisebelægning som var foran drivhuset (ved indgangen til drivhuset), så fliserne ikke bliver trampet udover kanten hver gang man skal ind.
Drivhusets flisebelægning er lidt højere oppe end jordoverfladen i min have, så det var en nødvendighed.
Kanterne er lavet ved at grave en lille rende rundt om flisearealet, og stikke nogle fliser i renden med den lange ende lodret så de stikker op over jorden og holder det hele inde som en slags væg.
Fyld gerne renden med lidt sand. Gerne så meget at man bliver nød til at hamre fliserne ned indtil de flugter med overfladen på flisebelægningen. På den måde er man sikker på jorden under kantstenene er stampet nok. Fyld renden i siderne så kanten ikke tipper bagover. Stamp hele vejen langs kanten.

På billedet ovenfor er drivbænken blevet stillet på sit fundament.
Der er også blevet monteret et par håndtag så den er nemmere at åbne.
Håndtagene er et par skiver fra en bred lægte.
Skruerne skal skrues ind på overfladen, ikke i snitfladen, ellers flækker det.
Det her er et billede fra sidste år.
Det er et andet sted i haven hvor min udlejer oprindeligt gerne ville have drivhuset til at stå.
Der var en tjørnebusk af en art, som havde et kæmpe rodnet, så der måtte jeg grave et stort hul rundt om for at fjerne den.
Det var lidt spildt arbejde, men det vigtigste er at drivhuset står færdigt nu.
Her er billeder fra det tegneprogram jeg har brugt til at tegne skelletet af konstruktionen.
det hele blev finjusteret så det passede til de bræder og det plexiglas som var på lager i byggemarkedet.

Det passede meget godt med det antal brædder vi købte, der var vist kun nogle få til overs bagefter.

Plexiglasset blev skåret i bredde og længde, og monteret med sådan nogle skruer som man bruger til trapezplader til tage.

materiale prisen var 3000-4000 kr. tror jeg..

havde man tid og lyst kunne man nok godt have lavet det hele gratis, ved enten at finde en som ville ha fjernet sit gamle drivhus, eller at lave det hele i genbrugsmaterialer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar