Translate

lørdag den 4. maj 2013

Så er det tid til 2. sårunde

Som jeg nævnte i forrige indlæg skal jeg ha sået nogle nye frø og have nogle af de gamle planter ud at stå..
men efter grundig research og hjælp fra planteforummer fandt jeg frem til at det kun var dem her som kan flyttes ud på nuværende tidspunkt:
- sommergulerod (Daucus Carota L) 
- persille (petroselinum crispum) 
- purløg (allium schoenoprasum) 
- sukkerært (pisum sativum) 
- Spinat (spinacia oleracea L.) 
- hovedsalat (lactuca sativa) 
- kepaløg (allium cepa) 
- Havejordbær (Fragaria x ananassa) 
- Månedsjordbær (Fragaria vesca var semperflorens) 
- squash (cucurbita pepo) 
- krybebønne (phaseolus vulgaris)


dog lod jeg persille og havejordbær blive indedørs da jeg kun har 1 af hver
purløg, sukkerært, spinat, hovedsalat og kepaløg lod jeg halvdelen være inde så jeg har nogle som måske kan give lidt tidligere høst..
squash og krybebønne har jeg 3 af hver og jeg flyttede kun 1 af hver ud da jeg ikke var sikker på hvordan de ville reagere på vejret udenfor.
Månedsjordbær har jeg stadig ingen.
Sommergulerødderne kom alle ud..

Da mange af planterne er kommet ud for en uge siden er der blevet lidt mere plads og jeg har derfor sået nyt af alle de samme grøntsager som blevet sået i første omgang + bladdild (i kan se hvilke i de forrige indlæg). dog har jeg ikke sået flere miniagurk da 3 planter må være nok.

Jeg har også modtaget nogle nye frø fra Tony Bulow som har denne blog http://tonybulow.blogspot.dk
Det er "hjemmelavede frø" som han selv tager fra sine grøntsager i haven, hvilket jeg godt kunne tænke mig at lære mere om men det må vi tage når det kommer..
Jeg fik 2 poser af ham med posten og den ene indeholdte frø til forskellige tomat planter (busktomat og dværg tomat tror han)
og den anden indeholdte et mix af alverdens krydderurter.
Jeg såede en bakke med 15 frø blandet fra mix posen med krydderurter som kan ses på billedet herover (den hvide papirbakke som er låget fra en æggebakke).

Som i kan se på billederne har jeg fået ryddet lidt op på min altan og organiseret det lidt.
de mange potter som står på gulvet er alle jordbær som jeg fik (som nævnt i tidligere indlæg).
De to gennemsigtige plastikbakker som kan ses på forrige billede er mine sommergulerødder som plejede at stå indedørs men som sagt er kommet ud, og i dag har jeg så plantet dem i en bærepose (kan ses på de næste billeder).
og resten af de forspirrede planter som er kommet ud står i de sorte bakker hvor  der kan vandes nedefra.
Man kan bruge hvad man lige har stående derhjemme til at lave have af..
Jeg har f.eks. brugt nogle tomme ølkasser til at holde bakkerne i siderne så pladsen under også kan udnyttes. Så ølkasserne fungerer som en slags bordben.
det smarte ved ølkasserne er også at der kan stå planter på og så kan man vande nedefra, da der er nogle firkanter som potterne kan stå i uden af vandet løber ud til siderne.
Brombær planten er stadig ude og har stået ude siden sidst jeg skrev, og den har klaret sig fint, og derudover har jeg også fyldt lidt mere jord i alle kartoffelposerne på toppen da de lagte kartofler var meget tæt på jordoverfladen pga. at de blev forspirret i de sorte bakker først og der var ikke særlig meget dybde i dem (se de forrige indlæg).


Den store plante på dette billede er brombærplanten.
Den sorte bakke er kartofler som er lidt langsommere end dem som allerede er kommet i bæreposer.
Jeg venter med at plante dem her om da de stadig er små og jeg skal have lavet lidt mere plads så det hele ikke bliver fyldt op med kartofler.

Den pose som står der alene er rabarberplanten som jeg har fået.
Den hvide flamingo kasse er en jeg fandt efterladt i noget krat så den kunne jeg jo snildt bruge til at få sået nogle nye grøntsager i også.
Jeg har opdelt det med snore fastspændt på små pinde.
snorene er noget som var viklet rundt om roden på den hindbærplante jeg købte og så kunne jeg jo ligeså godt genbruge dem istedet for at smide det ud.
Der er blevet sået spinat til venstre, sukkerært i den næste og kepaløg i den til højre.
i den lille bås oppe ved højre hjørne af kassen er der sået 3 persille planter.
Jeg har efterladt lidt ekstra plads til den næste runde grøntsager som skal sås.
De er blevet sået lidt tæt men de skal nok også plantes om når jeg får bygget nogle altankasser osv.


Til venstre er de 2 bakker gulerødder som jeg nævnte før blevet plantet i en bærepose. Jeg håber de vokser på ordenligt, da jeg har hørt at de nemt kan vokse sig skæve og deforme ved omplantning og man derfor normalt ikke forspirer dem ligsom jeg har gjort. På billedet til højre ser i 3 mælkekartoner hvor jeg har lavet huller i bunden af og sået 6 nye gulerødder i.


Jeg havde en gammel skuffereol stående som ikke blev brugt så den stilte jeg indefor ved vinduet , og den er blevet beklædt med avispapir hvor der skal være planter.
Nu kan jeg bedre udnytte den minimale plads som jeg har indenfor til forspirring.
Jeg kan nu have planter i 5 lag. 1. lag er på gulvet hvor der står en æggebakke med 15 salatfrø

2. lag er den nederste skuffe i reolen hvor der står en bakke med 4 forskellige grøntsager
3. lag er disse to planter.
planten til venstre er min hindbærplante som jeg købte og posen til højre er faktisk ikke en plante men nogle stiklinger som jeg modtog med posten fra Freya Grossmann fra deljorden.dk
I denne pose er der solbær - titania
og den anden stikling jeg har fået er solstik - josta.
4. lag er bakken lige over/foran som er en bakke med forskellige frø


5. lag er 4 jordbærplanter..
3 af dem er fra samlingen udenfor af dem jeg fik fra hende damen (se forrige indlæg), og den sidste i den blå og hvide bøtte er den jeg havde fra start som er Korona, Polka eller Sonata (er ikke sikker på hvilken sort men en af de tre).
Ægge bakken som er i posen er en bakke med mix krydderurter ligsom den udenfor som jeg nævnte før. Er de samme frø fra den mix pose jeg fik.
Til venstre ses min reol med de 5 lag.

i vinduet ses de planter som jeg lod blive indedøre. Tomaterne og miniagurk planterne er blevet så store at de har fået bambuspinde til at holde dem.


planterne vokser på livet løs.


De to bakker i midten er stiklinger (undtagen den store plante til højre)
Mange af stiklingerne er blevet kasseret da de er blevet mugne og ikke har spiret, her er de resterende, men det er ikke dem alle som vil klare den. Dog er flere af dem begyndt at spire som f.eks. hindbær stiklingen som ses oppe i venstre hjørne i bakken til højre. Den var bare en gren uden blade eller noget før, og nu har den mange blade. De andre som kan ses med blade er fordi de blev stukket i jordet med bladende på allerede..


Her ses de store tomat og miniagurke planter.


Den lille pose tættest på kameraet her er den anden stikling jeg fik af  Freya Grossmann og denne her er solstik - josta


Alle de tomme potter er nye frø. Der er 2 af mine egne tomater som var de sidste frø, og der er nogle af de tomatfrø som jeg fik af Tony Bulow, og der er nogle af mine egne cherry tomat frø og så en enkelt krybbebønne.


I denne bakke er der også nye frø og i denne bakke er de frø som skal bruge højeste spire temperatur da bakken står tæt på nogle varmerør til radiatoren. Engangskrusene til venstre for er dem som jeg beskrev på forrige billede. De står også nær varmerørene da de også godt kan lide varme. Dog bliver det nogle gange lidt for varmt og jeg må tage låget af bakken. Forleden dag stak jeg termometret i jorden i bakken og den kom op på 40 grader, så jeg håber ikke jeg har svitset frøene..
Alle de ny såede frø blev sået onsdag for 3 dage siden og frøene blev opdelt i bakkerne efter spiringstemperatur.
Bakke A skal have den koldeste temperatur af dem alle og må maks. være 22 grader hvilket er svært da der nemt kan være mere end 22 grader indenfor, især hvis solen skinner.
Man kunne godt stille den udenfor men så kan den risikere at komme under de 4 grader (min. temp.) om natten. Den gyldne mellemvej er at stille dem ude om dagen og stille dem ind igen om natten (ihvertfald indtil natte temperaturen stiger).
Jeg har placeret bakke A på gulvet lige ved døren som det kan ses på de forrige billeder. Der er lidt frisk luft fra døren og jo tættere man kommer på gulvet jo koldere bliver det.

Bakke B er lige ovenover bakke a, på den nederst hylle/skuffe på reolen ved døren.

Bakke C er lige ovenover igen.

Bakke D står i vinduet højt oppe og tæt ved varmerørene. (dog bliver det også nogle gange for varmt her og låget må tages af).

generelt skal alle lågene af om dagen (dog kan bakke D godt have låg på hvis solen ikke skinner), men det kan være en fordel at lade lågene blive på om natten så de holder på fugtigheden, da potterne er så små og hurtigt udtører.

udover bakke A, B, C og D er der også den bakke som står øverst på reolen som er mix krydderier, og så er der som sagt også dem i engangskrusene, og udenfor er der bakken med mix krydderier og gulerødderne.
Til sidst har jeg også forsøgt mig med 2 frø af månedsjordbær (Fragaria vesca var semperflorens) som begge kom i et enganskrus og blev dækket med madfolie og stillet mørkt, så må vi håbe de spirer.
Har hørt noget om at de skal i køleskabet i en måned for at stratificere dem og så skal de omplantes bagefter osv., så jeg må læse lidt mere om det og prøve mig frem.

Jeg skal ha lavet mig nogle altankasser og nogle forskellige ting til altanen.
Jeg har tænkt på at lave en slags højbede med glas ovenpå så det fungerer som et slags minidrivhus, men nu må vi se hvad det blir til. følg med og se hvordan det vil komme til at se ud.

2 kommentarer:

 1. Respekt!!! der er da en der er godt på vej - gode overvejelser og lovende udførelser - man kunne håbe for dig at du snarrest fik adgang til noget jord du kunne dyrke i eller bare på for pladsen bliver meget trang ret snart - kender du ikke nogle der vil dele noget jord med dig??? - ellers gå rundt i nabolaget og udse dig et sted, hvor du mod at give en hånd i en have der mangler pasning, kan få et hjørne til dine planter - gåpåmod bellønnes ofte, især hvor nogle ældre med haveviden, kan kan bruge en frisk ung mand til det "hårde" arbejde de ikke selv magter - det ville da være en win win på den korte bane

  SvarSlet
 2. det kunne da godt være man skulle rundt og spørge.. der ligger en kolonihave få hundrede meter væk fra hvor jeg bor..
  har også kigget på et par havefælleskaber i Århus men det koster minimum 750 kr. årligt at være med pr person der skal have føde.. så det blir 1500 kr. for min kæreste og jeg.
  desuden vil jeg hellere bestemme lidt selv hvad jeg skal dyrke osv. men det virker ikke til det er sådan det fungerer i havefælleskaberne, men mere sådan at man delles om arbejdet med et stort fælles areal og derefter deler man høsten.
  der er også den mullighed at skaffe sig en kolonihave men de koster minimum 5.000 (og mere til hvis det er i århus) og et par tusinde årligt..

  tak for kommentaren.. rart at se at der er nogen der læser min blog :)

  SvarSlet