Translate

onsdag den 17. juli 2013

Mere høst

I de sidste par uger er der blevet mere at høste og ikke bare krydderier som tidligere.

Her har jeg snuppet en miniagurk fra planten. Det er den gren uden noget for enden i højre side.
Og det her var agurken som sad derpå.
Ret stor af en miniagurk, men var også plukket ret sent og er derfor lidt bleg.
Men den var nu frisk nok og smagte udemærket.
Så blev jordbærene klar til at plukke.
Der blev lige til en håndfuld, som kom på vaniljeisen.
Spinat planter er også klar til at blive plukket af.
Der blev lige til en håndfuld.
Min kæreste lavede nogle fantastiske crepes af det. I kan se opskriften her (eller klik her for dansk-version).
Flere jordbær fra altanen.
Et par kartofler fra haven.
Så er der endnu en agurk klar til at blive plukket.
Og den er her.
Vi har været ude i haven og se hvad der var at finde, og vi kiggede på gulerødderne som blev forspirret helt tilbage i marts.
Jeg har hørt det ikke er nogen fordel at forspire gulerødder fordi det er svært at undgå at de vokser skævt efter de er blevet plantet ud, nu forstår jeg hvorfor de siger det.
Mærkelige former og meget tykke og korte. Jeg er egentlig ligeglad om de bliver skæve eller deforme, men i dette tilfælde har det resulteret i at de er blevet meget korte og ikke har givet særlig meget gulerod, tilgængeld kan man måske være heldig at få gulerødder før, men det ved jeg heller ikke om er tilfældet, for de skulle nok have været i havejorden noget før, hvis det ellers havde været mulligt.
Mine ærter.
Åbnede lige en enkelt for at se og smage på varerne, og det var ikke så ringe.
Er sukkerærter, og de var ganske rigtig meget søde.
En håndfuld af dem.
Og et par Krybebønner.
et par jordbær som også skal plukkes inden fuglene snupper dem. De har allerede været igang.
Lad os se om der er kommet nogle kartofler.
Jeg havde håbet på lidt flere, men den jeg gravede op var en af de 8 jeg forspirrede i marts som blev plantet i små bakker, og det var ikke nogen succes ved jeg så nu.
Faktisk forspirrede jeg mere end 8 i marts, men dem som blev forspirret i vindueskarmen blev alt for lange og ranglede
og jeg måtte kassere dem. De 8 som jeg havde stilt ude på altanen så nogenlunde ud og jeg ville give dem en chance, så de blev plantet ud i haven da den blev færdig og alle de andre planter også kom i jorden midt i juni.
Man kan også diskuttere om der vil komme flere kartofler på dem hvis jeg lod dem være længere i jorden, men jeg tror nu alligevel bare jeg holder mig til de almindelige måder at dyrke dem på fremover nu hvor jeg har haven.
Det var dagens høst fra haven.
Den plante længest til højre er Bladdild. Det er ikke just høst men bare en plante som jeg gerne vil have plantet på altanen, sammen med alt det andet krydderi, istedet for her i haven.
Ud af gulerødderne lavede min kæreste denne ret med ris. Se opkriften her.
Ærterne som jeg plukkede fra haven blev taget ud af hylstrene og samlet.
Og lagt på et stykke køkkenrulle så de kan tørre. De skal bruges som frø næste år.
Det samme gjorde jeg med krybebønnerne.
Denne og billedet før er begge krybbebønne, men den ene er mere moden end den anden (den anden er overmoden, eller også er planten blevet syg).
De plejer at sige at frøene/hylstrene skal tørre længest muligt på planten inden de tages af og tørres videre. De skal være helt sorte af udtørring før de tages af, så det var vist for tidligt men jeg prøver alligevel.
Her er bønnerne.
Lidt flere jordbær fra altanen og måske fra haven det husker jeg ikke.
Her har vi plukket lidt af bladende fra vores basilikum plante på altanen.
Og det blev brugt til forskellige hjemmelavede pizzaer.
opskrift kommer!
Her er en mere af de forspirrede kartoffelplanter jeg nævnte tidligere. Denne er igang med at gå i blomst, og det troede jeg var tegnet på at man skulle høste, men den skal vist være i fuld blomst før man gør det, eller også er det efter den har blomstret når blomsterne falder af det husker jeg ikke.
Jeg prøver.
Der var en.
Og to.
Vi fik plukket alle spinatplanterne i haven, så de ikke går til spilde for alle af spinatplanterne er ved at gå i stok, så det var nu eller aldrig.
Og min kæreste lavede en lækker ægge-spinat-tærte af den.
Se opskriften her.
Så er der endelig en agurk klar på den mindste af miniagurke planterne.
Stadig frisk og grøn, og en god størrelse. Det perfekte tidspunkt at plukke den på.

Endnu engang kunne jeg ikke holde snitterne fra kartoflerne og det blev til 2 kartofler mere og 1 plante mindre.

Følg med på bloggen.

4 kommentarer:

 1. Det går da fint med afgrøderne, når man tænker på hvor sent du kom i gang med haven.
  Dejligt ser det og dejligt er det at opleve din begejstring.
  Det er bedst ikke at lade stammeagurkerne udvikle sig (nogle plukker dem helt af som blomster og nogle plukker agurkerne som ganske små) så vil planten få overskud til at sætte mange agurker på sideskuddene, som du kniber efter 2-3 blad.
  Ærterne skal modne meget mere på planten inden du kan høste dem til frø. De skal blive store og være i begyndende nedvisning inden du kan høste frø. De grønne vil bare tørre helt ind eller mugne og kan ikke spire næste år.
  Bønnerne skal være som den på det første billede.
  Gulerødder sår jeg altid på friland, og kartofler skal ikke stå for længe i potter inden de bliver plantet ud, hvis det ikke skal gå ud over udbyttet.
  Held og lykke med det fortsatte arbejde. Godt ser det ud:)
  mvh Lotte

  SvarSlet
 2. Tak skal du ha.

  Hvad er stammeagurkerne? er det dem som kommer på stammen?
  Jeg kunne godt fjerne alle agurkerne på stammen men så ved jeg ikke om jeg får særlig meget høst for lige pt. er der kun 1 ud af de 3 agurkeplanter jeg har som har sideskud. Dog begynder de andre også nu her.
  Er det normalt at mine planter ikke har sideskud endnu eller kan det skyldes at jeg ikke har fjernet agurkerne på stammen og de så har brugt for meget energi på at producere agurkerne istedet for sideskudende?

  f.eks. er en af dem næsten 2 meter høj men har først nu begyndt at lave noget der ligner et sideskud. En anden er næsten en meter høj og er også først begyndt nu her. De er begge sået i slutningen af marts så de er ret gamle.
  Den sidste er sået lidt senere og er ca. ½ meter og har lavet noget der ligner et sideskud i toppen.

  Det med at knibe sideskuddende vidste jeg ikke, for der står intet om de ting på pakken, men så er det jo godt du kan hjælpe mig med det. Men er du sikker på det gælder alle agurkeplanter inklusiv miniagurker? hvis ja, kan du så ikke lige forklare hvad du mener med at knibe dem efter 2-3 blad?
  altså mener du at mellem hvert sideskud på stammen skal der være 2-3 blade fri for sideskud (de skal knibes), eller mener du det omvendte at der skal være 2-3 sideskud og så skal der knibes et sideskud, og så 2-3 sideskud, og et blad uden sideskud igen osv.?

  håber du kan hjælpe mig.. 1000 tak iøvrigt
  jeg lavede blandt andet blogggen her for at få noget ris og ros på hvad jeg kan gøre bedre, og lidt vejledning osv. så det er rart at der er nogen der kan tage sig tid til at give en hjælpene hånd.

  SvarSlet
 3. Hej Daniel

  Inde på havenyt er der en rigtig god artikel om at knibe agurker. Min erfaring er i øvrigt, at miniagurkerne ikke sætter sideskud helt lige så hurtigt som almindelige agurker - men det går lidt hurtigere, hvis man ikke lader stammeagurkerne blive så store som dine, før man høster dem.

  Stor respekt for dit projekt - det bliver rigtig sjovt til næste år, når du har haven en hel sæson :) Det giver dig jo en helt anden mulighed for at komme rigtigt i gang!

  mvh
  Anja

  SvarSlet
 4. det var den her artikel du mente ikk: http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/agurk_graeskar_og_squash/360.html

  Jeg har læst artiklen, men mine miniagurker har allerede fået massere af agurker på stammen og en af dem har et sideskud som er blevet ½ meter lang..

  skal jeg bare fjerne agurkerne? de er ikke så store endnu..

  og med hensyn til sideskudet skal jeg klippe det over efter 2. blad eller er det for sent nu?

  og et andet spørgsmål når der kommer flere sideskud skal jeg så lade dem alle blive eller skal man fjerne nogle af dem?
  der står ikk noget i artiklen om hvor mange sidekud man skal lade bliver der står bare de ikke må blive mere end 2 blade lange i 1. orden og 1 blad lang i 2. orden

  håber du kan hjælpe mig :)

  SvarSlet