Translate

søndag den 19. januar 2014

Træarbejde - knivblok

 Her er en knivblok som er noget af det jeg lavede mens jeg var på produktionsskole  i sommers...

Den var ret simpel at lave, og resultatet blev ganske fint.Som i kan se på tegningen er det bare 3 træblokke som at sat sammen med trælim.
Træblokken til venstre er 4,9 cm tyk og den til højre er 4,85 cm tyk, og den i midten er 1,95 cm tyk.
De er alle 10,6 cm i bredde.
Som i kan se er højden forskellig på alle tre blokke da den har en hældning.
hvis man bare starter med at lave tre blokke i disse størrelser:
4,9x10,6x30,25
4,85x10,6x30,25
1,95x10,6x30,25
Så skærer man nogle riller i dem i den tykkelse og bredde som ens knive har (+ lidt ekstra).. eller man kan skære rillerne i samme mål som på min..
Har man en bordrundsav er det nemt arbejde, da man kan indstille dybden som klingen skal skære, og så kan man bare køre klodserne igennem i de forskellige dybder. Der hvor rillerne skal være bredde skal man selvfølgelig bare skære flere gange ved siden af hindanden indtil den får den rette bredde. På nogle save kan man flytte en skinne som bestemmer hvor på klodsen der skæres så på den måde kan man skære rillernes bredde meget præcist.
Har man kun en rundsav må man enten improviserer ved at have et eller andet med tilpas tykkelse til at ligge mellem blokken man skal skære i og rundsaven så man forhindrer den i at skære helt til bunds. På den må de kan man bestemme dybden af rillerne. Hvis man kan indstille dybde på saven er det selvfølgelig det bedste, og sikreste.. jeg påtager mig intet ansvar hvis i skærer fingrene af, så PAS PÅ!..
Hvis man kan lave det med en alm. sav er det også fint, men det er svært at få det lige så præcist som de andre metoder, men kan man spare et par fingre på det så er det selvfølgelig bedre..

Efter man har skåret rillerne, kan man lime klodserne sammen med trælim og derefter kan man hvis man vil skære en hældning på sin knivblok.. Man kan også gøre det før men det er ikke sikkert det bliver helt præcist så. Overvej hvad der kan lade sig gøre inden du starter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar