Translate

søndag den 19. januar 2014

Træarbejde - reparation fremfor at købe nyt

 Jeg havde en lampe hvor foden var knækket af, så jeg tænkte at jeg lige ville lave en ny.
 Det er sjovt at have ting man selv har lavet, istedet for bare at købe nyt, og man sparer ikke kun penge ved det, men man lærer noget hver gang man begynder på et nyt lille projekt. Man får en lidt mere kreativ tankegang af det, i det man bliver tvunget til at tænke nyt. Enhver kan jo finde ud af at tage ind til Ikea og købe en lampe, men det kan være en god udfordring at gøre noget selv en gang i mellem, også selvom det måske ikke kan betale sig tidsmæssigt.
 Hvis i skulle få brug for en dag at reparere lignende så er der her er en beskrivelse af hvordan man laver den øverste runde klods..
1. tag en hulsav/kopbor med samme diameter som klodsens bredde og bor ned i en træklods som er ca. 3-4 cm tyk, nu har du en cylinder formet klods
2. find midten ved at tegne et kryds
3. find ud af hvilken sav du vil bruge til at skære den over, og mål tykkelsen på klingen, og afsæt mål på klodsen
4. Lav to cirkler fra yderkanten af klingen, på begge sider af klingen.
5. Det samme som nr. 4, men her kan du se hvilket formål det har. Du har nu to halv-cirkler på hver side af klingen.
6. Bor med en søjleboremaskine de to huller (sørg for at klodsen er fastspændt). Boret skal have samme diamter som "stangen" på lampen" så til min bliver det et 10mm bor. Du skal bore præcis i center af de to halvcirkler, hvilket kan være svært for når først den ene cirkel er boret så forsvinder den anden´s centrum, men det er derfor du helst skal bruge en søjleboremaskine, da den godt kan bore ved siden af et hul uden at styre ned i det. Nu hvor du ved at center af den næste cirkel vil forsvinde kan du finde centrum af næste hul på forskellige måde. du kan f.eks. tegne stregerne af klinges yderkant længere så de ikke forsvinder helt, eller du kan måle fra det første hul, radius+klingens bredde, så ved du hvor center er. Når begge huller er boret har du et ovalt hul, hvilket der er en god grund til.
7. Nu skærer du klodsen midt over og der vil forsvinde nogle mm. i midten af klodsen. Det ovale hul er nu to halve cirkler ligsom du tegnede dem.
8. Samler du de to klodser har du en oval klods med en rund cirkel i midten. Det er lige meget om klodsen er oval, bare hullet i midten er så præcist som muligt, da det er den som skal holde lampen.
(jeg havde ikke tænkt på det før nu, men hvis man ville gøre det nemmere kunne man bare have skåret klodsen over og bagefter spændt den sammen med en skruetvinge og boret et hul i den.)

Nu er det tid til klodsen nedenunder som er en firkantet klods i samme længde som ca. 2/3 af selve foden, og bredden er ca. 4/10 af længden.
Størrelsen er lige meget, det er bare vigtigt af de passer der hvor den skal holde lampen og den slutter tæt om stangen på lampen. Desuden kan jeg ikke give mål på det da alle lamper har forskellige størrelser.
Følg samme fremgangsmåde som den anden klods, men hvis din lampe ligsom min har en større diameter nede i bunden skal du efterligne lampens form for at den griber ordenligt fat. På min lampe har stangen en større diameter nede i bunden, og diameteren forøges gradvist mellem de to diametre, så først borede jeg 10mm boret helt igennem, og derefter 14mm  halvt igennem fra den anden side, og de sidste stykke udhulede jeg med et ujern (rund mejsel)

Nu kommer selve foden.
Tegn en cirkel med ønsked radius på en krydsfinnerplade (jeg har brugt 14mm), og skær den ud.
Find midten ved at lave et kryds.
Lav en lille rande til ledningen ude i enden, længde og dybde af renden afhænger af den enkelte lampe.
Læg klodsen på foden, eller foden på cirklen og skær det overflødne af ligsom vist på billedet her.
Det skulle gerne være sådan at hele breden på klodsen er tilbage i midten.
Man kan evt. skære denne buge på klodsen før man udhuler den og skærer den midt over osv., da det kan være nemmere at håndtere. En anden mullighed er også at vente med at skære den til det hele er monteret, men så risikere man bare at skære ledningen over.
Monter det hele, mens lampen sidder inde i hullet, og smør lim på alle indvendige overflader, og spænd det hele kraftigt sammen med så mange skruetvinger som er nødvendigt til de forskellige klodser osv.
Lad det tørre en dags tid og tag skruetvingerne af og så har du en ny fod.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar